HomeOver Ilonka VlemsPsychosociale therapieBehandelmethodeTarievenContact
» Stress » Relatieproblemen » Hooggevoeligheid / Hoogsensitiviteit » Negatief zelfbeeld » Depressie » Angsten - Fobieën

Stress, overspannenheid en burn-out: de symptomen

 

Stress

Allerlei gedwongen aanpassingen en veranderingen in je leven kunnen stress veroorzaken. Stress heeft een functie: het houd je alert.

Maar als het stressniveau te hoog wordt, kun je klachten krijgen zoals lusteloosheid, piekeren, irritatie, angst en somberheid.

Ook lichamelijk kun je klachten krijgen: pijn, maar ook hartkloppingen of overmatig zweten. Bovenal kun je er oververmoeid van raken.

 

Overspannenheid

Als bovenstaande stressklachten te lang aanhouden kun je overspannen raken.

Je kunt dan niet meer goed functioneren op school, werk of thuis. Ook het huishouden en het onderhouden van relaties en vriendschappen komen onder druk te staan.

Als je op dit niveau bent beland, is het heel belangrijk om te beginnen met enkele weken rust zodat je weer in balans kunt komen met jezelf. Lukt dit niet, kun je beter hulp vragen.

 

Burn-out

Bij een burn-out functioneer je helemaal niet meer en ben je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Dit wordt veroorzaakt doordat je te weinig aandacht hebt besteed aan de stressklachten die je in de loop van de tijd hebt opgebouwd en die daardoor steeds erger geworden zijn.

Eenvoudige taken zoals de was ophangen, een telefoontje plegen of zelfs je tanden poetsen, kosten je, geestelijk en fysiek, steeds meer moeite.

Je krijgt steeds vaker last van negatieve gedachten: ‘ik heb er helemaal geen zin meer in' of 'ik sta overal alleen voor’.

Uiteindelijk kun je volledig instorten.

 

Wat nu?

Even rust nemen is bij een burn-out niet meer genoeg. Je hebt nu psychosociale hulpverlening en/of therapie nodig.

Ilonka Vlems kan je helpen om bijvoorbeeld meer inzicht in jezelf te krijgen, je eigen grenzen te leren kennen en te leren bewaken. Zo werk je langzaam maar zeker aan je herstel.

"Wanneer men de rust niet in zichzelve vindt,
is het nodeloze moeite haar elders te zoeken
(Francois de la Rochefoucauld)
Psychosociaal therapeut
Ilonka Vlems
Dommelseweg 26
5554 NR Valkenswaard
bellen Bel voor advies
of voor een afspraak
06 31 96 43 74
Of neem hier contact op.
Linkpartners Site built by HQ-webdevelopment